
شاهین سپهراد/سرمایهگذاری در زیرساختها همواره میتواند ضمن کمک به تحرک اجتماعی و اقتصادی، فرصتهای جدیدی برای راه اندازی کسب و کارها داشته و منجر به اشتغالزایی، بهبود وضعیت معیشتی و در نهایت توسعه شود؛ اتفاقی که در آذربایجانغربی همواره به بهانههای مختلف مورد غفلت واقع شده است.
آذربایجانغربی بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با سه کشور همسایه دارد که به نوعی دروازه آسیا به اروپا نیز محسوب میشود، اما این ظرفیت بینظیر اقتصادی همواره زیر سایه توهمی تلقین شده به نام «ناامنی» دست و پا زده و مفهومی به نام سرمایهگذاری را له میکند.
آذربایجانغربی هرچند در اوایل انقلاب و به ویژه در دوران جنگ تحمیلی از مناطق جنگی محسوب میشد و درگیر گروهکهای تروریستی تجزیه طلب بود ولی این استان امروز طبق آمار رسمی جز پنج استان نخست امن کشور محسوب میشود؛ اما سوال اصلی اینجاست که این استان امن و مستعد رشد و سرمایهگذاری آیا توانسته این حس امنیت را در حوزه جذب سرمایه گذار ایجاد کند؟
نگارنده معتقد است با تلاش نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی و به ویژه مردم آذربایجانغربی در دوهه گذشته توانسته سایه شوم ناامنی را به طور کامل رفع کند اما نبود برنامهریزی مناسب جهت شناساندن ظرفیتهای منطقه و باز تعریف واقعی از وضعیت حاکم بر استان سبب شده است تا این حس امنیت آنطور که باید به مخاطب مورد نظر القاء نشود.
بسیاری از فعالان سیاسی و اجتماعی استان معتقدند که در سایه کشمکشهای سیاسی در آذربایجانغربی و اختلاف عمیق بین جریانهای سیاسی و حتی بعضا همسو نیز سبب شده تا انرژی اصلی استان به جای تمرکز برای باز تعریف ظرفیتها، در همین اختلافات سطحی تلف شود.
روی کار آمدن دولت چهاردهم با شعار وفاق شاید بیشتر از هر استان دیگری، امید به آیندهای بهتر را در بین مردم آذربایجانغربی زنده کرد که رای ۸۵ درصدی مردم استان به پزشکیان نمونهای واضحی از آن بود.
هرچند انتخاب استاندار آذربایجانغربی با کش و قوس فراوانی همراه بود، اما انتصاب وزیر اسبق صمت به عنوان استاندار این استان محروم اما پر ظرفیت، چراغ امید مردم به آینده را پر نور کرد.
رضا رحمانی از همان روزهای نخست خود با تاکید بر از نو شناساندن ظرفیتهای اقتصادی و توسعهای استان به دور از سیاستزدگی نشان داد که مفهوم توسعه در شمال غربیترین استان کشور را به خوبی میداند و بر سایههای شوم عقب ماندگی آن به خوبی واقف است.
دولت مردان آذربایجانغربی تقریبا در هر فرصتی تمامی تلاش خود را به کار گرفتند تا مسیر توسعه را با تلطیف فضای سیاسی هموارتر کنند؛ در همین راستا نیز «مجمع مشورتی توسعه استان آذربایجانغربی» با رویکردی نو و حضور حداکثری جریانات مختلف سیاسی، اجتماعی و مدیران توانمند ادوار مختلف برگزار شد تا نشان دهد، نگاه وفاقگونه در آذربایجانغربی برای نجات این استان از منجلاب عقب ماندگی، یک شو تبلیغاتی نیست.
استقبال از تشکیل «مجمع مشورتی توسعه استان آذربایجانغربی» در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نشان میدهد که اشتیاق لازم به رهایی از بند عقب ماندگی در استان وجود دارد و همگان در مقایسه با گذشته عزمی جدی برای توسعه و پیشرفت آذربایجانغربی دارند؛ استانی که بزرگترین معادت طلای خاورمیانه را در دل خود جای داده، ۹۰۰ کیلومتر مرز مشکرک به سه کشور همسایه دارد و دروازه آسیا به اروپا محسوب میشود و با بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی ثبت ملی و جهانی شده یک ظرفیت بینظیر برای افزایش تراز اقتصادی کشور محسوب میشود.
تعریف ۷۵۱ پروژه به عنوان بسته سرمایهگذاری و آماده ارایه به سرمایهگذاران در کنار دیدارهای مهمی با هیاتهایی از عمان، چین و اقلیم کردستان عراق، رفع مشکلات ۲۰ ساله کریدور بزرگراهی غرب کشور در کنار خبرهایی از جذب سرمایه گذاری ۱۰ همتی و تصویب اختصاص اعتبار ۲۰ همتی به خط ریلی استان و آغاز رایزنی برای ایجاد خط ریلی آذربایجان- ایران- ترکیه از جمله اقداماتی است که در عرض چهار ماه رخ داده و نشان از عزم جدی دولت چهاردهم برای رسیدن آذربایجانغربی به جایگاه واقعی خود در اقتصاد ملی است.
http://salmaspress.ir/?p=18643